Inflatia se manifesta printr-o crestere generala a preturilor bunurilor si serviciilor si o scadere a puterii de cumparare. Pe intelesul tuturor: Daca anul trecut puteai cumpara un anumit numar de produse cu 100 RON, anul acesta vei cumpara mai putine cu aceeasi suma de bani.
Altfel zis, o inflatie mare duce la deprecierea monedei nationale. Doar ca inflatia se poate manifesta si la nivel global, cauzele fiind multiple.
Cine calculeaza rata inflatiei?
In zona euro, inflatia este calculata de Eurostat, luand in considerare peste 700 de bunuri si servicii ce se regasesc in cheltuielile anuale ale fiecarei persoane. Aici se regasesc atat serviciile de electricitate, cat si pretul la paine.
Cum se calculeaza inflatia?
In mare parte, se calculeaza pe baza unui cos de cumparaturi necesar oricarui om. Iar raportarile se fac fie la luna trecuta, trimestrul trecut sau anul trecut. Pentru a calcula inflatia se iau in considerare urmatoarele categorii de produse si servicii:
- produse de uz zilnic (alimente, paine, sare, zahar etc)
- produse de uz indelungat (electrocasnice, imbracaminte)
- servicii indispensabile (electricitate, gaz)
- alte servicii necesare (asigurari, tuns, preturile inchirierii apartamentelor etc.).
In statele din Uniunea Europeana inflatia se masoara prin Indicele Armonizat al Preturilor de Consum, prescurtat IAPC. Cu alte cuvinte, in toate aceste tari se masoara evolutia preturilor anumitor produse astfel incat sa poata fi comparate ratele inflatiei intre toate tarile Uniunii Europene.
Cine poate controla inflatia?
Banca Centrala Europeana are o mica putere de a creste sau scadea inflatia prin emiterea ponderata de moneda. Cu toate acestea, o emisiune excesiva de moneda poate duce la o inflatie foarte ridicata, depreciindu-se valoarea monedei. Insa inflatia nu prea poate fi controlata, ea se manifesta constant datorita cresterii preturilor de productie, preturilor combustibililor, a cererii mari si a ofertei mici de produse.
Cum se manifesta inflatia si de ce se resimte diferit?
Desi statisticile ne aratau o inflatie de aproximativ 15% la sfarsitul anului 2022, in buzunarul romanului de rand se resimtea de fapt o inflatie de peste 30%. Nu vreau sa fiu carcotas, dar acele date si calcule pot fi manipulate intr-o oarecare masura.
Inflatia se poate calcula si independent sau la nivel de familie. Poate diferi de la o familie la alta in functie de lucrurile pe care respectiva familie obisnuieste sa le cumpere in mod regulat. Dar eu pot sa spun linistit ca inflatia a fost mult mai mare decat s-a aratat, dar guvernul si Eurostat au dat niste date mai putin ingrijoratoare pentru a nu se crea panica.
Uitandu-ne la anul 2021, cand o paine o cumparai cu 1 Leu si in 2022 cu 1,5 Lei, putem vorbi de o scumpire cu 50%. La fel este si in cazul multor alte alimente si servicii. Astfel, acea rata a inflatie de 15% nu este tocmai reala.
Inflatia se simte diferit atat ca procent, cat si ca suma cheltuita! De exemplu: Un pensionar care are o pensie de 1500 RON va simti o inflatie de 10% ca fiind de 20-30%. Iar o persoana care are un venit de 8000 RON va simti o inflatie de 10% ca una de 5-7%. Fiindca pensionarul are la dispozitie o suma foarte mica de cheltuit, am putea spune la limita supravietuirii, iar orice scumpire il lasa fara bani.
Care este rata ideala a inflatiei?
Banca Centrala Europeana spune ca o inflatie normala, buna, ar trebui sa se mentina la un procent de 2%. Scopul Romaniei de-a lungul timpului prin toate declaratiile date la televizor de politicieni si administratori ai BNR mentionau ca fiind ideal sa mentinem o rata a inflatiei sub 3%.
Anul 2023 a inceput cu o inflatie de peste 15%, iar pana la finalul anului se doreste sa ajungem la o inflatie de 7%. Voi reveni asupra acestui articol la finalul anului si vom vedea ce s-a mai intamplat, iar in unul din articolele viitoate voi dezbate mai amanuntit care sunt cauzele inflatiei la nivel national si mondial.
In luna precedenta, Februrarie 2023, inflatia a mai scazut putin, ajungand la 13,4%. Dar, repet, mi se pare absurd, fiindca in buzunarele romanilor situatia este cu totul alta, preturile produselor fiind foarte ridicate in comparatie cu anul trecut si mult mai mari in comparatie cu anii precedenti.
Ma numesc Bogdan Marinescu, sunt fondatorul site-ului creditrapidfaraanaf.ro iar de profesie sunt Consultant Financiar.
Am lucrat pe postul de Consilier Credite in cadrul a doua mari institutii financiare nebancare, iar in momentul de fata sunt angajat la o banca de renume din Romania.
Imi place sa scriu despre domeniul financiar si imi propun sa ajut oamenii sa aplice pentru credite rapide corecte, sa nu se mai lase pacaliti de Marketing si de alte oferte tentante, dar mincinoase.