În ziua de azi este mult mai ușor să soliciți un împrumut de la o instituție de finanțare. În urmă cu câțiva ani, creditele online nu existau pe piața românească de creditare. Acum, numeroase sunt instituțiile financiare nebancare care acordă credite exclusiv online. Au apărut în peisaj și comparatoarele de credite și alți actori care ridică gradul de complexitate al peisajului creditării, făcând din ce în ce mai dificilă identificarea unei instituții de finanțare sigure și demne de încredere. Motiv pentru care, acest articol îți va fi cu siguranță de folos.
Câteva semnale de alarmă la care trebuie să fii atent
Unele categorii de persoane sunt mai susceptibile de a fi supuse unor tentative de fraudă sau unor practici ilegale cu privire la credite. Clienții în vârstă, persoanele puternic îndatorate sau rău-platnicii se numără printre categoriile de persoane mai vulnerabile, cu risc crescut de a fi înșelate. În cazul în care te numeri printre aceste persoane trebuie să fii vigilent în legătură cu o ofertă de credit care pare prea bună să fie adevărată. Mai mult, fii atent la câteva semnale de alarmă care ar putea indica un creditor care nu respectă prevederile legale:
- Instituția financiară nebancară nu solicită informații în legătură cu istoricul tău de creditare (carduri de credit existente, alte rate existente, descoperiri de cont active, etc. O instituție financiară nebancară serioasă vrea să afle dacă ți-ai plătit ratele la timp în trecut, dacă mai ai alte datorii cu scopul de a evalua riscul de neplată pentru creditul pe care îl soliciți. Prin urmare, trebuie să te asiguri că potențialul creditor este interesat să afle istoricul tău de creditare, chiar dacă acesta nu este unul imaculat.
- Instituția financiară nebancară nu oferă transparență cu privire la costurile creditului. Instituțiile financiare nebancare îndoielnice (frauduloase) nu fac publice costurile legate de creditele acordate. Mai mult, există situații în care nu le dezvăluie nici la solicitarea clienților. Tu, ca și potențial client trebuie să te interesezi dacă există costuri inițiale cu privire la acordarea creditului precum comisionul de acordare, verificările la Biroul de Credit. În cazul în care ți se solicită astfel de costuri atunci când vrei să soliciți un credit, cel mai probabil creditorul nu este unul onest.
- Instituția financiară nebancară nu este acreditată BNR. BNR stipulează care orice finanțator care oferă credite să fie autorizat, indiferent dacă este persoană juridică română sau este persoană juridică înregistrată într-o altă țară din Uniunea Europeană. Se poate verifica pe site-ul BNR, în listele și în registrele încărcate pe site-ul oficial dacă IFN-ul are sau nu autorizație de creditare în România. Această verificare este esențială pentru a se putea face o departajare a companiilor autorizate de cele frauduloase.
- Ți se solicită bani în avans. O instituție financiară nebancară frauduloasă poate insista să faci o plată înainte cu mult de aprobarea creditului. Instituția ți-ar putea spune că aceste sume reprezintă fie plata asigurării de credit, fie o dovadă a faptului că tu ești un client serios. De cele mai multe ori, aceste solicitări de plată reprezintă semnale de alarmă că nu ai de-a face cu un INFN de încredere.
Toate sugestiile furnizate pe platforma noastră, creditrapidfaraanaf.ro, sunt selecții atent validate, orientate către Instituții Financiare Nebancare de încredere, recunoscute pentru experiența și reputația lor solidă. Prin alegerea uneia dintre instituțiile pe care le recomandăm pentru obținerea unui credit, vă asigurați că beneficiați de serviciile unui IFN reputabil și stabil.
Cum poți verifica dacă o instituție financiară nebancară este de încredere?
Poți verifica prezența instituției în mediul online. Fă o căutare după numele instituției pe oricare motor de căutare. Pentru rezultate mai eficiente, apasă pe tab-ul News. Astfel, vei putea verifica dacă numele instituției este prezent în unele articole de știri.
Verifică prezența datelor de contact. Un număr de telefon, o adresă de email, o adresă de corespondență fizică, ar trebui să fie prezente pe site-ul oficial al instituției.
Consultă recenziile online. Vechii clienți pot oferi informații prețioase cu privire la experiența cu instituția aleasă de tine. Caută discuții în forumuri deoarece ai șanse să obții mai multe informații.
Dacă ai în vedere solicitarea unui credit rapid, recomandarea noastră este aceea de a te documenta temeinic și de a compara mai mulți creditori. Astfel, te vei asigura că obții o ofertă bună de la o instituție de încredere. Nu te lăsa păcălit de practici frauduloase, găsește un creditor de încredere, un creditor dispus să te finanțeze chiar dacă istoricul tău de creditare nu este unul tocmai pozitiv.
Ma numesc Bogdan Marinescu, sunt fondatorul site-ului creditrapidfaraanaf.ro iar de profesie sunt Consultant Financiar.
Am lucrat pe postul de Consilier Credite in cadrul a doua mari institutii financiare nebancare, iar in momentul de fata sunt angajat la o banca de renume din Romania.
Imi place sa scriu despre domeniul financiar si imi propun sa ajut oamenii sa aplice pentru credite rapide corecte, sa nu se mai lase pacaliti de Marketing si de alte oferte tentante, dar mincinoase.