De ce se împrumută românii tot mai mult de la instituții nebancare?

Instituțiile nebancare devin din ce în ce mai populare ca alternativă la băncile clasice. Dar ce sunt acestea? De ce se împrumută românii tot mai mult la instituții nebancare? Ar putea un IFN să fie o opțiune pentru următorul tău împrumut? Dacă în trecut te-ai confruntat cu datorii sau cu credite neperformante, acestea ți-ar putea oferi o soluție.

Ce sunt instituțiile nebancare?

Te-ai întrebat vreodată ce este un IFN? Dacă Da, află că acesta este un acronim pentru “instituție financiară nebancară”. O instituție financiară nebancară își desfășoară activitățile de creditare cu titlu profesional, în condițiile stabilite de lege. Cu alte cuvinte, o instituție nebancară care oferă servicii financiare, dar care nu deține licențe bancare și căreia îi este interzisă acceptarea de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, conform Wikipedia.

Care este diferența dintre o bancă și o instituție financiară nebancară?

Principala diferență dintre un IFN și o bancă este aceea că un IFN nu deține dreptul de a constitui depozite de bani, unica activitate pe care acesta o poate desfășura este aceea de a acorda credite. O altă diferență majoră, demnă de menționat, este aceea că în timp ce o bancă evită să acorde un împrumut debitorilor aflați în situații neobișnuite (înscris în Biroul de Credite din cauza unei restanțe sau alte situații în ceea ce privește venitul sau creditul), creditorii nebancari sunt mai predispuși să facă acest lucru.

Chiar dacă împrumuturile nebancare pot avea costuri mai mari, acestea le oferă persoanelor care au o urgență financiară posibilitate de a trece cu mai mare ușurință prin aceste situații neprevăzute. Prin urmare, dacă ai o urgență, un împrumut nebancar poate fi soluția potrivită.

Când au luat avânt creditele nebancare?

Industria modernă a împrumuturilor nebancare a luat naștere la începutul anilor 1990, când o serie de antreprenori au văzut o oportunitate de a umple un gol pe piață. La acea vreme, numeroase afaceri mici nu reușeau să obțină împrumuturi bancare tradiționale din cauza dimensiunii lor sau din cauza istoricului de credit negativ. Cu toate acestea, creditele nebancare au explodat în urma crizei financiare din 2008. În timp ce băncile se chinuiau să își revină, instituțiile financiare nebancare au fost capabile să acționeze rapid și să ofere produse financiare mai flexibile. Băncile au fost, de asemenea, lente în a intra pe internet iar creditorii nebancari online s-au mobilizat pentru a umple acest gol pe piața financiară.

De ce se împrumută românii tot mai mult la instituții nebancare? Ce avantaje oferă acestea?

Conform datelor oferite de BNR, creditele nebancare au fost accesate în primele nouă luni ale anului de numai puțin de 2,5 milioane de români. Pe piața din România există aproximativ 166 de IFN-uri înregistrate, conform statisticilor BNR. Românii preferă tot mai mult creditele rapide oferite de IFN-uri deoarece le consideră soluții rapide și simple pentru nevoile lor financiare urgente.

Deoarece instituțiile nebancare oferă flexibilitate sporită. Experiența extrem de personalizată a clienților și structurile de împrumut personalizate reprezintă caracteristici cheie ale finanțării nebancare. O mare parte din această flexibilitate se datorează gradului de reglementare impus unor astfel de instituții nebancare.

Mai mult, de regulă, creditele bancare implică un proces de aprobare lung și condiții stricte. Un lucru care se poate dovedi a fi problematic pentru persoanele care se confruntă cu urgențe financiare. Or, un IFN poate oferi soluții imediate pentru sume mici de bani, excluzând birocrația asociată băncilor.

Printre principalele avantaje oferite de un IFN se numără:

  • Aprobarea rapidă a creditelor – există posibilitatea ca un credit să fie aprobat în maxim 15 minute.
  • Proces de aplicare simplu și rapid – aplicarea online elimină o mulțime de complicații, documentația cerută pentru un împrumut este minimă.
  • De obicei, primul credit este fără dobândă. Un număr tot mai mare de IFN-uri oferă această facilitate pentru clienții noi.
  • Condiții flexibile – IFN-urile nu au criterii rigide precum băncile tradiționale.

Însă, IFN-urile prezintă și o serie de avantaje precum dobânda ridicată și penalizări în situația în care există întârzieri la plată. Motiv pentru care este esențial ca fiecare solicitant în parte să analizeze și să cântărească cu mare atenție absolut toate opțiunile disponibile.

Acorda o nota!
[Total: 0 Average: 0]
consultant financiar

Ma numesc Bogdan Marinescu, sunt fondatorul site-ului creditrapidfaraanaf.ro iar de profesie sunt Consultant Financiar.

Am lucrat pe postul de Consilier Credite in cadrul a doua mari institutii financiare nebancare, iar in momentul de fata sunt angajat la o banca de renume din Romania.

Imi place sa scriu despre domeniul financiar si imi propun sa ajut oamenii sa aplice pentru credite rapide corecte, sa nu se mai lase pacaliti de Marketing si de alte oferte tentante, dar mincinoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *