Perioada actuala ne va impinge tot mai mult catre Credite?

2023 se anunta a fi un an destul de dificil din punct de vedere financiar. Desi anii de dupa pandemie ar fi trebuit sa fie niste ani plini de speranta si infloritori, lucrurile nu stau deloc asa. La scurt timp dupa incetarea restrictiilor legate de Covid a inceput razboiul din Ucraina iar preturile au explodat la nivel mondial, insa Europa este cea mai afectata. Pretul la combustibil, gaze, energie electrica a luat o amploare de nemaivazut si inflatia isi spune cuvantul.

Piata auto

De la jumatatea anului 2022 piata auto a cunoscut o scadere in vanzari si implicit o crestere a preturilor autoturismelor, fie ca vorbim de autoturisme second hand sau de autoturisme noi. Acestea au cunoscut o crestere in special in baza lipsei de materii prime cauzata de razboi. In 2023 preturile autoturismelor vor ramane la fel de ridicate, insa este posibil ca piata second hand sa cunoasca o scadere a preturilor dupa jumatatea anului. De ce? Pentru ca daca o persoana doreste sa vanda un autoturism neaparat, dar acesta nu se poate vinde la pretul pietei, atunci proprietarul va fi nevoit sa tot scada pana se va vinde.

Piata imobiliara

Piata imobiliara a cunoscut cresteri record in anul 2022, astfel incat case care cu 2 ani mai devreme erau estimate la 60 000 Euro, au ajuns sa coste in 2022 peste 80 000 Euro. Pretul la materialele de constructii a crescut de asemenea, iar in acest context, spre finalul anului 2022 a inceput sa se observe o micsorare in preturile de vanzare atat la imobiliare cat si la materialele de constructii. Aceste micsorari ale preturilor s-au datorat in special datorita faptului ca nu mai era cerere la respectiva oferta de pret.

Creditele

Ratele la creditele ipotecare sau in sistem Prima Casa au cunoscut o crestere de pana la 50% in anumite cazuri in 2022. Exista mai multe tipuri de credite si mai multe moduri de calcul a dobanzii, insa creditele care s-au calculat tinandu-se cont de ROBOR au inregistrat o crestere semnificativa. Robor crescand foarte mult, de la 3,40% in Ianuarie 2022 si ajungand la un maxim de 8,44% in Noiembrie 2022, multi au trecut de la ROBOR la IRCC pentru a li se calcula ratele la banca. IRCC a fost o optiune de moment pentru a nu plati prea mult catre banci, insa in 2023 si indicele IRCC va creste iar ratele care se calculeaza dupa IRCC vor creste si ele.

bani

Indicele IRCC a pornit in 2022 de la o valoare de 2,65 si a ajuns la finalul anului la o valoare de 5,71. Predictiile pentru anul 2023 sunt destul de infioratoare, valoarea IRCC pornind de la 5,71 si vom vedea cu timpul unde se va ajunge.

In acest context, cu o piata foarte volatila si nesigura, mai are rost sa aplicam pentru diverse credite?

Daca este vorba despre a cumpara un imobil si vrem sa il cumparam pe credit, as sugera sa mai asteptam putin. Daca este vorba despre achizitionarea unui autoturism care ar reprezenta vreo 7 salarii ale noastre, doar ca nu dispunem de ele cash si dorim sa facem credit, la fel, as sugera sa va ganditi de doua ori. Daca este vorba de un credit rapid pe care estimati ca il puteti achita fara probleme la salariu, atunci da, poate fi luat in considerare.

In concluzie, anul 2023 ar trebui sa fie un an al modestiei si sa incercam sa nu ne aventuram pentru credite prea mari si sa nu cheltuim banii pe lucruri care nu ne sunt neaparat necesare.

Acorda o nota!
[Total: 0 Average: 0]
consultant financiar

Ma numesc Bogdan Marinescu, sunt fondatorul site-ului creditrapidfaraanaf.ro iar de profesie sunt Consultant Financiar.

Am lucrat pe postul de Consilier Credite in cadrul a doua mari institutii financiare nebancare, iar in momentul de fata sunt angajat la o banca de renume din Romania.

Imi place sa scriu despre domeniul financiar si imi propun sa ajut oamenii sa aplice pentru credite rapide corecte, sa nu se mai lase pacaliti de Marketing si de alte oferte tentante, dar mincinoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *