Ce este Banca Centrala Europeana si ce rol are?

Banca Centrala Europeana (BCE) este organismul central de control al monedei europene – Euro. Rolul BCE este de a asigura stabilitatea preturilor si de a mentine puterea de cumparare a Euro. BCE functioneaza prin intermediul a trei activitati principale: politica monetara, supravegherea sistemului bancar si achizitionarea de titluri de stat.

Politica monetara se refera la controlul volumului de bani in circulatie si la nivelul dobanzii la care bancile pot imprumuta bani de la BCE. Scopul acestei activitati este de a mentine inflatia sub control si de a asigura stabilitatea economica a Uniunii Europene.

Supravegherea sistemului bancar se refera la verificarea si monitorizarea activitatilor bancilor din Europa pentru a asigura functionarea corecta a pietei financiare si pentru a preveni crizele bancare.

BCE achizitioneaza titluri de stat pentru a asigura finantarea guvernelor membre ale UE si pentru a sustine economia.

banca centrala europeana

In general, BCE ajuta membrii UE prin mentinerea stabilitatii financiare si economice, prin monitorizarea si reglementarea pietei financiare si prin sustinerea guvernelor prin finantare.

Banca Centrala Europeana face parte din Sistemul European al Bancilor Centrale, unde pe langa BCE se regasesc si bancile nationale ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Mai mult de atat, BCE controleaza emiterea de bancnote Euro si are ca obiectiv mentinerea inflatiei la un nivel scazut.

Cu alte cuvinte, Banca Centrala Europeana este principala banca din Europa care adminsitreaza moneda Euro. Cum si din nume se intelege, aceasta este banca centrala a Uniunii Europene.

Cand a luat nastere Banca Centrala Europeana?

BCE a fost infiintata in iunie 1998 iar in ianuarie 1999 a lansat moneda Euro. Desi proiecte similare care au avut ca scop realizarea unei monede unice europene au fost incepute inca din anii ’60, abia in 1998 s-a concretizat in final o astfel de propunere, luand nastere BCE. Chiar daca BCE a fost inffintata in 1998, tot sistemul de functionare si modul de aplicare, impactul, includerea monedei unice in tarile europene s.a.m.d. a fost gandit, analizat si imbunatatit in decursul a ani de zile pana sa ia nastere BCE.

Cu ce ne intereseaza pe noi informatiile acestea despre Banca Centrala Europeana?

Ar trebui sa cunoasca un minim de informatii despre BCE orice persoana care are credite sau care urmeaza sa aplice pentru credite. Fiindca Banca Centrala Europeana decide dobanda creditelor in Euro, astfel orice persoana care are credite in Euro cu dobanda variabila poate fi afectata de deciziile BCE, cat si toate persoanele care vor sa isi faca credite de acum inainte vor depinde de deciziile BCE asupra dobanzilor.

Acorda o nota!
[Total: 1 Average: 5]
consultant financiar

Ma numesc Bogdan Marinescu, sunt fondatorul site-ului creditrapidfaraanaf.ro iar de profesie sunt Consultant Financiar.

Am lucrat pe postul de Consilier Credite in cadrul a doua mari institutii financiare nebancare, iar in momentul de fata sunt angajat la o banca de renume din Romania.

Imi place sa scriu despre domeniul financiar si imi propun sa ajut oamenii sa aplice pentru credite rapide corecte, sa nu se mai lase pacaliti de Marketing si de alte oferte tentante, dar mincinoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *