La sedinta de ieri, 9 februarie 2023, Consiliul de Administratie al BNR a stabilit o plafonare a dobanzilor catre institutiile financiare, lucru care ar trebui sa se traduca printr-o stagnare a dobanzilor si catre consumatorul final.
Astfel, la adunarea de ieri s-au stabilit urmatoarele lucruri:
- menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an;
- menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an;
- menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Aceste cifre nu sunt neaparat un indice direct catre dobanzi mai mici, dar reprezinta un pas inainte in lupta catre o revenire la normal a dobanzilor creditelor… asa cum erau inainte de evenimentul din Ucraina si inainte de a se scumpi petrolul.
S-a discutat si despre inflatie
Tot in sedinta de ieri, Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra Inflatiei, editia februarie 2023, un document care include cele mai recente date si informatii disponibile.
Prognoza actualizata arata o scadere semnificativ mai accentuata a ratei anuale a inflatiei pana la mijlocul anului viitor decat se anticipea inainte, mai ales din trimestrul III 2023, datorita prelungirii schemelor de limitare si compensare a preturilor la energie pana la 31 martie 2025 si redefinirii acestora incepand cu 1 ianuarie 2023.
Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa ajunga la o cifra cu un singur numar inca din trimestrul III al acestui an – cu aproape trei trimestre inainte fata de prognoza anterioara – si sa fie sub valoarea anticipata anterior la sfarsitul anului 2023, pentru ca in ultimul semestru al anului viitor sa incetineasca descresterea, ramana la sfarsitul perioadei de proiectie putin peste intervalul tintei.
Cu alte cuvinte, BNR ne spune ca rata inflatiei va scadea sub 10% pana la sfarsitul anului 2023, fata de aproximativ 17% cat este in prezent. Urmand ca pana in 2025 sa se ajunga la rata anuala de inflatie de 2,5% +-1 procent.
Articolul detaliat poate fi gasit pe site-ul oficial BNR
Ma numesc Bogdan Marinescu, sunt fondatorul site-ului creditrapidfaraanaf.ro iar de profesie sunt Consultant Financiar.
Am lucrat pe postul de Consilier Credite in cadrul a doua mari institutii financiare nebancare, iar in momentul de fata sunt angajat la o banca de renume din Romania.
Imi place sa scriu despre domeniul financiar si imi propun sa ajut oamenii sa aplice pentru credite rapide corecte, sa nu se mai lase pacaliti de Marketing si de alte oferte tentante, dar mincinoase.