C.A.R. este abrevierea de la Casa de Ajutor Reciproc. CAR-urile se incadreaza in categoria Institutiilor Financiare Nebancare, dar sunt putin diferite, permitand si depozite intr-o anumita masura.
Casele de ajutor reciproc sunt fondate precum o Organizatie Non Guvernamentala dar care are dreptul de a functiona ca un IFN.
Rolul Caselor de Ajutor Reciproc in societate – Creditele la CAR
Misiunea CAR-urilor este să ofere membrilor sai solutii flexibile de împrumuturi pentru nevoile de moment.
Haide sa ilustram modul în care funcționează un CAR printr-un exemplu simplu, pentru a face totul mai clar și mai personal: Te regasesti in situatia in care ai nevoie de o sumă de bani, dar nu vrei să te bazezi pe o bancă traditionala fiindca apari ca rau platnic sau ai deja alte credite si nu ti se permit altele. CAR-urile sau IFN-urile sunt singura solutie in acest moment.
Poti apela la un CAR pt un imprumut rapid pe termen scurt, dar si suma va fi destul de mica fiind prima data cand imprumuti de la ei. Pentru a face totul ca la carte ar trebui sa contribui la fondul CAR-ului respectiv de ceva timp si abia apoi sa poti imprumuta bani.
Cand suma oferita de CAR este prea mica, atunci se ajunge la credite IFN, de la institutii precum Credit7, Ferratum, VivaCredit, Provident sau altele. Acestea ofera credite mai consistente decat o fac CAR-urile la prima solicitare.
Daca de-a lungul timpului ai avut mai multe credite la CAR-uri si au fost platite la timp, poti ajunge sa imprumuti sume cu adevarat mari, chiar si de 10 000 Euro, in conditii destul de avantajoase.
CAR-urile si depozitele
Chiar daca CAR-urile nu functioneaza precum bancile traditionale, majoritatea dintre ele iti permit sa si depozitezi bani sub fonduri de “ajutor de urgenta”, “ajutor de inmormantare”, “fond social” sau altele.
Un avantaj al depozitelor la CAR-uri il constituie dobanda oferita, fiind mai mare ca la banci si, mai ales, neimpozabila. Cu toate acestea, exista si un risc de luat in calcul ca respectivul CAR sa dea faliment si atunci ramanem cu banii pierduti. Chiar daca sunt rare situatiile in care un CAR da faliment… este totusi o posibilitate.
Dezavantajele CAR-urilor:
- Depozitele nu sunt garantate
- Risc de faliment
- Acorda imprumuturi chiar daca solicitantul are grad mare de indatorare, lucru ce poate duce la neplata ratelor si la amenzi si penalitati mai mari pe viitor, ba chiar probleme in a obtine credite bancare.
Concluzie
CAR-urile functioneaza similar cu Institutiile Financiare Nebancare, fiind o subcategorie a acestora. Persoanele care apeleaza la CAR-uri sunt persoanele cu o situatie financiara foarte grava care traiesc cu salariul de la o luna la alta sau pensionarii care cand intampina o cheltuiala neprevazuta apeleaza la CAR.
Acestea pot fi o solutie buna pentru imprumuturi, dar nu pot sa le recomand atunci cand vine vorba de depozite substantiale.
Ma numesc Bogdan Marinescu, sunt fondatorul site-ului creditrapidfaraanaf.ro iar de profesie sunt Consultant Financiar.
Am lucrat pe postul de Consilier Credite in cadrul a doua mari institutii financiare nebancare, iar in momentul de fata sunt angajat la o banca de renume din Romania.
Imi place sa scriu despre domeniul financiar si imi propun sa ajut oamenii sa aplice pentru credite rapide corecte, sa nu se mai lase pacaliti de Marketing si de alte oferte tentante, dar mincinoase.