Credit auto de la IFN-uri – Merita?

Exista IFN-uri care acorda credite auto? Da, exista, dar sunt avantajoase aceste tipuri de imprumuturi pentru achizitia unui autoturism? Asta voi incerca sa detaliez in continuarea acestui articol.

Sumele imprumutate de la IFN-uri nu trebuie obligatoriu argumentate. Adica pentru ca un IFN sa ne acorde un imprumut, nu trebuie sa specificam pentru ce anume ne trebuie acei bani. Unii ii folosesc pentru cheltuieli urgente, altii ii folosesc pentru “mofturi”. Personal, consider ca nu este rentabil sa faci un credit rapid pentru a cumpara un autoturism si voi detalia mai jos de ce, dar acum sa vorbim putin despre creditele auto de la IFN-uri.

Cum se obtine un credit auto de la IFN-uri?

Pe scurt, se obtine la fel cum se obtine orice credit nebancar. Adica trebuie dovada unui venit constant si sa avem un istoric bun de creditare. O suma mai mare necesita un venit mai mare sau o garantie pusa in plan, fie o masina, fie un imobil.

Anumite IFN-uri au cererea de acordare a creditului si un camp unde trebuie sa specificam pentru ce vor fi folositi banii. Dar chiar daca completam “credit auto” nu ne va avantaja cu nimic in decizia institutiei financiare raportandu-ne la acordarea creditului.

Cu alte cuvinte, creditele auto de la IFN-uri sunt de fapt creditele clasice de la institutiile financiare nebancare ce acorda sume mai mari de bani. Spun asta fiindca exista IFN-uri care acorda credite mici, precum Credit7 sau ViaConto, care acorda pana in 4000 Lei, iar astfel de sume nu sunt nicidecum suficiente pentru achizitia unui autoturism.

Pentru credite auto ar trebui sa ne orientam catre IFN-uri care acorda credite mari, precum Credius, Imocredit sau Claret.

Conditii pentru aprobarea unui credit auto:

  • venit bun si constant(ideal salariul mediu pe economie)
  • garantarea cu un imobil sau alt autoturism

Astfel, fata de creditele nebancare clasice, imprumuturile auto necesita putin mai multe criterii de selectie. Asta, datorita faptului ca suma pentru un autoturism este mai mare decat un simplu credit de nevoi personale.

Dar pe langa aceste aspecte, un credit auto IFN functioneaza pe aceleasi principii precum un credit IFN clasic.

Merita sa optam pentru un credit auto de la Institutiile Financiare Nebancare?

Creditele de la IFN-uri au marele avantaj ca sunt acordate rapid, insa vin si cu dezavantaje serioase.

Functionand cam pe aceleasi principii precum imprumuturile clasice de la IFN-uri, unde se practica o dobanda mai mare decat la imprumuturile bancare, nu prea merita sa luam o suma mare de bani de la IFN-uri.

Cum creditele auto sunt credite mari, se deduce automat ca si perioada de rambursare este destul de mare, putand ajunge si la 5 ani cu rate lunare fixe. Iar o perioada lunga de rambursare se traduce prin suma finala de plata mai mare.

Dar daca merita sau nu sa facem un imprumut rapid pentru a achizitiona un autoturism tine mai mult de fiecare individ in parte. Noi putem cere o oferta de la IFN-uri sa vedem cat imprumutam si cat avem de platit la final, cat si daca ne permitem respectivele rate lunare. Unii considera ca este in regula sa plateasca inapoi cu 50% mai mult decat suma imprumutata, in timp ce altii considera ca nu.

Studiu de caz: Comparam cele mai cunoscute IFN-uri care acorda credite auto

Deoarece Suma Totala de Plata este cel mai bun indice pentru a alege un credit, ne vom axa in special pe acesta. Vom raporta toate institutiile la aceeasi aceeasi suma imprumutata si la aceeasi perioada de rambursare. Suma totala de plata este direct proportionala cu DAE!

Vom presupune ca dorim sa luam un credit de 50 000 Lei pentru a achizitiona un autoturism.

imo credit

Cazul 1 – ImoCredit

Suma: 50 000 Lei

Perioada: 60 de luni ~ 5 ani

Pentru 50 000 Lei pe o perioada de 5 ani, vom avea de platit o rata lunara de 1116 Lei, ceea ce insumeaza o valoare totala de 66 961 Lei. DAE este de 12,15%

Astfel, la cei 50 000 Lei imprumutati, avem o dobanda ce insumeaza 16 961 Lei.


Cazul 2 – Claret

Suma: 45 000 Lei

Perioada: 60 de luni

Am trecut suma de 45 000 Lei fiindca acesta este si exemplul lor reprezentativ de pe site. Pe o perioada de 5 ani vom avea de platit o rata lunara de 1457 Lei, ceea de duce la o suma totala de aproximativ 87 500. DAE maxim 37,36%.

Astfel, la cei 45 000 imprumutati platim aproape dublu inapoi, fiind taxati cu inca 42 000 Lei. Se ajunge la aceasta suma foarte mare deoarece Claret are si dobanda lunara fixa pe suma imprumutata, dar si comision de administrare dosar.


Cazul 3 – Mogo Credit

Suma: 50 000 Lei

Perioada: 60 luni

Imprumutand 50 000 Lei pe o perioada de 60 de luni vom avea de platit o rata lunara de 2143 Lei. Inmultind cu 60 de luni ajungem la o suma finala de 128 580 Lei.

O suma colosala de restituit! Pe langa cei 50 000 imprumutati, mai platim 78 580.

DAE de la Mogo Credit este de 57,9%.

Concluzie:

Spus direct, nu merita sa luam un credit auto de la IFN-uri fiindca ajungem sa platim prea multi bani inapoi. Iar daca luam in calcul ca peste cei 5 ani de plata a ratelor, masina se mai si devalorizeaza, putem spune ca este chiar o investitie proasta sa facem rate la IFN-uri pentru a cumpara autoturisme.

Ce alternative avem?

Pentru a beneficia de cea mai buna dobanda pentru un credit auto, ar trebui sa ne orientam catre un credit bancar. Creditele de nevoi personale bancare vin cu o dobanda totala de aproximativ 20% din suma imprumutata. Insa daca nu avem un salariu suficient de mare este destul de greu sa obtinem un credit bancar.

Acorda o nota!
[Total: 0 Average: 0]
consultant financiar

Ma numesc Bogdan Marinescu, sunt fondatorul site-ului creditrapidfaraanaf.ro iar de profesie sunt Consultant Financiar.

Am lucrat pe postul de Consilier Credite in cadrul a doua mari institutii financiare nebancare, iar in momentul de fata sunt angajat la o banca de renume din Romania.

Imi place sa scriu despre domeniul financiar si imi propun sa ajut oamenii sa aplice pentru credite rapide corecte, sa nu se mai lase pacaliti de Marketing si de alte oferte tentante, dar mincinoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *