Plafonarea dobanzilor la creditele IFN

Inca din luna Martie s-a discutat in Parlament si s-a propus o lege care sa plafoneze dobanda practicata de IFN-uri la maximum dublul sumei imprumutate.

Ar fi un lucru foarte bun pentru persoanele care apeleaza la astfel de credite si, cumva, ar putea fi un lucru bun si pentru IFN-uri. Mai ales pentru cele care practica dobanzi corecte in momentul de fata.

Chiar daca legea s-a votat in Martie si a fost adoptata de Parlament, aceasta inca nu s-a concretizat si nu a fost inca promulgata de presedinte. Gurile rele spun ca este doar o manevra politica pentru a incanta alegatorii, fiind an electoral.

Pe de alta parte, unii politicieni au actiuni la astfel de IFN-uri si ar putea fi afectati negativ din punct de vedere financiar. Inca nu stim daca va fi promulgata in faza prezentata actual, caci ar fi totul prea frumos, dar, cred ca intr-un final sub o forma sau alta se vor micsora dobanzile extraordinar de mari practicate de unele institutii financiare nebancare.

Ce impact va avea aceasta noua lege?

Din punct de vedere al clientului

Dobanzi mai mici. Creditele vor deveni mai atractive si destul de multe persoane s-ar orienta catre credite IFN. Chiar si acum exista IFN-uri care ofera dobanzi foarte bune la creditele pe termen scurt, uneori mai bune decat creditele bancare.

Fiind credite usor de accesat, eu vad un motiv in plus ca aceste tipuri de credite sa capete o dezvoltare ridicata in urmatorii ani.

Din punct de vedere al institutiei financiare

IFN-urile care practica dobanzi mari in prezent, cel mai probabil vor iesi de pe piata. Dar totodata va fi un domeniu in crestere, unde IFN-urile care dau acum dobanzi bune, dupa noua lege vor fi si mai avantajate, beneficiind de un numar mai mare de clienti iar conditiile ramanand oarecum aceleasi.

Altfel spus, cei care practica dobanzi demne de camatari nu vor face fata pietei, estimand un profit prea mic si vor iesi din joc. Astfel se face o selectie naturala si vor ramane in piata doar jucatorii care conteaza si care vin si cu beneficii pentru clienti.

Se doreste, de asemenea, si plafonarea dobanzii la creditele ipotecare

Acestea sa ajunga la un maxim de 36%. In comparatie, bancile din strainatate ofera dobanzi mult mai mici decat se practica in Romania.

Statul ar putea avea un impact decisiv in a ajuta cetatenii sa obtina dobanzi bune, dar din nu stiu ce motive, efectiv nu se vrea acest lucru. Chiar si creditul Prima Casa/ Noua Casa sau altele asemenea care sunt sustinute de stat vin cu dobanzi uriase din care doar banca are de castigat. Cu alte cuvinte, statul garanteaza pentru client oferindu-i banii bancii, iar banca te taxeaza pe tine ca si client din banii pe care oricum i-a luat de la stat si i-a dat clientului. Efectiv banca este castigatoare fara sa puna nici un ban la bataie. Ea doar intermediaza tranzactia si incaseaza comisioane. Dar castiga comisioane enorme, de cel putin aceeasi valoare ca suma imprumutata.

Surse:

https://www.euronews.ro/articole/dobanzi-plafonate-pentru-creditele-de-la-ifn-plafonarea-se-va-aplica-si-creditelo

https://ziare.com/credit-ifn/plafonare-dobanzi-credite-ifn-proiect-lege-parlament-1860736

Acorda o nota!
[Total: 1 Average: 5]
consultant financiar

Ma numesc Bogdan Marinescu, sunt fondatorul site-ului creditrapidfaraanaf.ro iar de profesie sunt Consultant Financiar.

Am lucrat pe postul de Consilier Credite in cadrul a doua mari institutii financiare nebancare, iar in momentul de fata sunt angajat la o banca de renume din Romania.

Imi place sa scriu despre domeniul financiar si imi propun sa ajut oamenii sa aplice pentru credite rapide corecte, sa nu se mai lase pacaliti de Marketing si de alte oferte tentante, dar mincinoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *